Couperose

Wat is couperose?​

Couperose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Dit verschijnsel vooral voorkomt bij mensen met een blanke huid en het is volkomen onschadelijk. Meestal manifesteren de eerste uitgezette adertjes zich vanaf de leeftijd van 30 jaar, vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Voornamelijk op de wangen, neus en kin zijn uitgezette rode en blauwe vaatjes zichtbaar. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op een vaatje, verdwijnt de roodheid tijdelijk om na enkele seconden weer terug te keren. Deze uitgezette adertjes kunnen ook symptomen veroorzaken zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

Couperose en rosacea zijn twee aparte aandoeningen. Bij couperose zijn er verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht zichtbaar, terwijl rosacea ook andere symptomen vertoont zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Soms kunnen ook branderige, rode en droge ogen voorkomen bij rosacea, maar deze symptomen ontbreken bij couperose. Rosacea vereist doorgaans medicamenteuze behandeling, terwijl couperose behandeld kan worden met laser- en lichtapparatuur.

Wat is de oorzaak van couperose?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid verslappen en verwijden. Enkele mogelijke oorzaken of factoren die dit kunnen veroorzaken zijn:

  • Couperose komt vaker voor binnen families.
  • Overmatige blootstelling aan de zon.
  • Mensen met een lichtere huid lijken meer vatbaar voor couperose.
  • Langdurig gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden op het gezicht.
  • Temperatuurschommelingen (sauna en wintersport)
  • Alcoholgebruik

Belangrijke feiten over couperose:

De rode vaatjes hebben geen enkele functie en zijn puur cosmetisch ontsierend.
  • Couperose ontstaat niet door alcoholgebruik, hoewel bij mensen met couperose de vaatjes soms tijdelijk zichtbaarder worden door verhoogde bloeddoorstroming.
  • De kans op het ontwikkelen van couperose is groter bij mensen met familieleden die er ook last van hebben.
  • Couperose verdwijnt niet vanzelf en kan in sommige gevallen zelfs verergeren.
  • Temperatuurwisselingen kunnen couperose verergeren, dus bescherming tegen extreme temperaturen is belangrijk.
    Bij couperose is scrubben af te raden; kies in plaats daarvan voor producten op basis van salicylzuur/AHA om dode huidcellen te verwijderen.

Behandelingsmogelijkheden voor couperose

  • Vaatlasertherapie en elektrische epilatie (coagulatie) kunnen worden gebruikt om couperose te behandelen.

IPL (Intense Pulsed Light) of een chemische peeling: Bij een combinatie van couperose en diffuse roodheid (rosacea) kan IPL (Intense Pulsed Light) of een chemische peeling worden toegepast.

  • Product advies op maat: Er zijn ook crèmes van verschillende merken beschikbaar die de roodheid bij couperose enigszins kunnen verminderen, maar deze kunnen de bloedvaatjes niet laten verdwijnen. Deze crèmes kunnen echter wel branderige of prikkelende gevoelens verminderen.
  • Camouflagetherapie door een huidtherapeut kan ook nuttig zijn om de ontsierende vaatjes overdag te verbergen met een product voor thuisgebruik.

Vergoedingen

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Heeft u vragen over couperose of zoekt u een passende behandeling voor u? Neem gerust contact op met onze huidtherapeut.