Hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van donkere vlekken op de huid. Deze vlekken worden veroorzaakt door een overproductie van melanine, het pigment dat onze huid zijn natuurlijke kleur geeft.

Oorzaken van hyperpigmentatie:

Pigment wordt aangemaakt door melanocyten, speciale cellen in de huid. Factoren zoals blootstelling aan de zon, genetica, leeftijd, hormonale schommelingen en huidbeschadiging kunnen leiden tot een overproductie van pigment. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen, zoals hormonale behandelingen, chemotherapie en antibiotica, ook bijdragen aan hyperpigmentatie.

Triggers van hyperpigmentatie:

Blootstelling aan UV-stralen is een belangrijke trigger voor hyperpigmentatie. Daarnaast kunnen genetische aanleg, hormonale veranderingen (zoals tijdens zwangerschap), het gebruik van bepaalde cosmetica en medicijnen, zoals anti-epileptica, ook bijdragen aan het ontstaan of verergeren van pigmentvlekken.

Behandelingsmogelijkheden van hyperpigmentatie:

Om hyperpigmentatie effectief te behandelen, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaak vast te stellen. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn:

  • Chemische peeling: Bij deze behandeling wordt een stof op de huid aangebracht die de celdeling versnelt, waardoor de opperhuid vernieuwt en het overmatige pigment afschilfert.
  • IPL en Lasertherapie: Laserbehandelingen kunnen effectief zijn bij het vernietigen van pigmentcellen. Verschillende lasers, zoals de Alexandrite laser en IPL-apparaten, worden hiervoor gebruikt.
  • Huid blekende crèmes: Deze crèmes bevatten stoffen die de aanmaak van pigment remmen. Let op: Hydrochinon is een veelgebruikte blekende stof, maar kan huidirritatie veroorzaken.
  • Camouflagetherapie: Maak gebruik van make-up om de vlekken minder opvallend te maken tijdens de behandeling. Een huidtherapeut kan advies geven over geschikte producten en technieken.

Zelfzorg bij hyperpigmentatie:

Naast huidtherapeutische behandelingen zijn er ook zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij hyperpigmentatie:

  • Zonbescherming: Bescherm de huid tegen UV-stralen door het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor.
  • Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle pigmentvlekken veilig behandeld kunnen worden.
  • Raadpleeg altijd een professional voor advies en behandeling op maat.

Vergoedingen

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Heeft u vragen over hyperpigmentatie of zoekt u een passende behandeling voor u? Neem gerust contact op met onze huidtherapeut.