Littekens

Wat zijn littekens?

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het herstelproces van de huid na letsel door een ongeval, operatie of huidziekte. Ze vormen zich wanneer de huid zich regenereert en geneest, en kunnen variëren van subtiel tot opvallend, afhankelijk van de aard van de schade en het genezingsproces. Hoewel de meeste littekens weinig problemen veroorzaken, kunnen sommige cosmetisch storend zijn.

Soorten littekens:

  • Normaal litteken: Een normaal litteken is meestal wit of huidkleurig en ontstaat na een operatie of ongeval.
  • Hypertrofische littekens: Bij deze littekens wordt te veel bindweefsel aangemaakt, resulterend in een rood, hard en verdikt litteken dat binnen de grenzen van de oorspronkelijke wond blijft.
  • Atrofische littekens: Deze littekens ontstaan wanneer er te weinig bindweefsel wordt gevormd, wat resulteert in een dun laagje littekenweefsel dat dieper in de huid ligt en lichter van kleur is.
  • Keloïd littekens: Bij keloïde littekens wordt ook te veel bindweefsel geproduceerd, maar groeien ze buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken en kunnen ze uitgroeien tot een woekering van littekenweefsel.
  • Striae of striemen: Dit zijn atrofische littekens die ontstaan door abnormaal uitrekken van de huid, vaak na zwangerschap of gewichtsschommelingen.

Oorzaken van littekens:

Littekens kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder operaties, brandwonden, plastische chirurgie en acne. Vooral bij ernstige acne kunnen littekens achterblijven, vooral wanneer puistjes worden uitgeknepen.

Behandelingsmogelijkheden van littekens:

Om littekens te verminderen en de huid te verbeteren, bieden wij diverse behandelingen aan, waaronder:

  • Microneedling met Dermapen 4: Door microscopisch kleine gaatjes in de huid te maken, wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, wat leidt tot vermindering van littekens zoals striae en acne-littekens.
  • Erbium Yag Fractionele laser: Deze laserbehandeling stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor littekens, rimpels en pigmentvlekken verminderen en de huid een frissere uitstraling krijgt.
  • Camouflagetherapie door een huidtherapeut kan ook nuttig zijn om de ontsierende littekens overdag te verbergen met een product voor thuisgebruik.

Vergoedingen

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Heeft u vragen over littekens of zoekt u een passende behandeling voor u? Neem gerust contact op met onze huidtherapeut.