Huidoneffenheden

Wat zijn huidoneffenheden?

Met het verstrijken van de tijd worden we vaak geconfronteerd met een toenemend aantal huidonregelmatigheden, variërend van bultjes en hobbeltjes tot ruwe plekjes. Deze verschijnen voornamelijk in het gezicht, de hals en op de romp. Hoewel de meeste huidoneffenheden onschuldig zijn, worden ze vaak als cosmetisch storend ervaren. Tijdens een intakegesprek wordt de huidoneffenheid zorgvuldig geïnspecteerd door onze huidtherapeut en bij enige twijfel wordt u doorverwezen naar uw huisarts. Na een bevestigende diagnose van de huisarts, kunnen goedaardige huidoneffenheden alsnog behandeld worden. Wij hechten eraan geen behandeling uit te voeren zonder een volledige diagnose.

Oorzaken van huidoneffenheden:

Huidoneffenheden ontstaan door lokale opeenhopingen van weefsel en cellen, die verschillende componenten kunnen bevatten zoals bloedvaten, pigment of bindweefsel. Hoewel de exacte oorzaak vaak niet volledig duidelijk is, spelen erfelijkheid, overmatige blootstelling aan de zon en veroudering doorgaans een belangrijke rol. De meeste huidoneffenheden manifesteren zich op latere leeftijd, maar sommige kunnen ook aangeboren zijn.

Soorten huidoneffenheden:

  • Ouderdomswratten: Onschuldige plekjes op de huid die boven op de huid liggen, ruw aanvoelen en variëren in kleur. Ze komen vaak voor in het gezicht, op de rug en onder de borsten, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen.
  • Steelwratjes: Gesteelde, rubberachtige gezwellen die meestal huidkleurig zijn. Ze worden voornamelijk aangetroffen in de hals en oksels, soms in de lies en onder de borsten, en zelfs op de oogleden.
  • Xanthelasma: Verdikte, geel-witte verkleuring rondom de ogen, veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte.
  • Kersenwratjes: Kleine helderrode bultjes, veroorzaakt door een opeenhoping van verwijde, kleine bloedvaatjes, die meestal vanaf het dertigste levensjaar ontstaan.
  • Dermatosis papulosa nigra: Donkerbruine/zwarte verhevenheden die voorkomen op de gepigmenteerde huid, vaak beschouwd als een variant van ouderdomswratten.

Behandelingsmogelijkheden bij huidoneffenheden:

  • Zapper: Een apparaat dat de huidoneffenheid wegbrandt.
  • Curettering: Met een scherp rond mesje wordt de huidoneffenheid weggeschraapt, waardoor een schaafwondje ontstaat dat binnen twee weken geneest.
  • Coagulatie: Een techniek waarbij huidoneffenheden worden verwijderd door middel van hitte.
Kijk hier voor een volledig overzicht van de behandelingen.
Bij het overwegen van een behandeling voor uw huidoneffenheden, staat onze huidtherapeut klaar om u te adviseren en eventuele vragen te beantwoorden, zodat u met hernieuwd vertrouwen door het leven kunt gaan.